homeContact us
Élelmiszer allergiák: Miért kell az élelmiszergyártóknak foglalkozniuk az élelmiszer allergiákkal?

Az élelmiszergyártóknak ismerniük kell a termékeikben lévő összetevőket és a lehetséges kereszt-szennyeződéseket. Ezekről informálniuk kell az allergiás embereket, akiknek el kell kerülniük ezen anyagok legkisebb mértékű fogyasztását is.
Jogszabályi előírás a gyártóknak, hogy biztonságos élelmiszereket forgalmazzanak, és azon termékeket megfelelően jelöljék.
Többet tudhat meg ezekről ezen az oldalon.

Food Allergy Information is a website that offers credible food allergy information and guidance

Photo: Colourbox

Ki készítette ezt a honlapot?

Pia Norhede és Charlotte Madsen a Nemzeti Élelmiszer Intézetében, Dán Műszaki Egyetem (Dán nyelvű link, angol nyelvű opcióval) fejlesztette ennek a honlapnak a tartalmát, együttműködve vezető allergia szakértők csoportjával (angol nyelvű link) az élelmiszeripar, az allergiás betegek szervezeteivel, klinikai központokkal és európai kutató intézetekkel, részeként az EuroPrevall (angol nyelvű link) nevű európai kutatási projectnek. A honlap szerkesztését, kezelését az Élelmiszer Kutató Intézet (angol nyelvű link) vállalta Clare Mills vezetésével. Az Élelmiszer Kutató Intézet az InformAll adatbázis gondozását is végzi.

A honalpról:

IAz élelmiszer allergia információs honlap főleg angol nyelvű, de vannak linkek melyek több más nyelv is elérhetők. Ha az angol nyelvű verzióra kíváncsi, kérjük kattintson ide.

Miben segíthet ez a honlap?

Az „Élelmiszer Allergia Információk” honlap hiteles információkat szolgáltat az élelmiszer allergiákról.
Ezek közül néhány általános érdeklődésre tart számot, mások pedig segítséget nyújtanak az élelmiszeripar és a nemzeti hatóságok számára.

  • Food Allergy Facts (Élelmiszer Allergia Tények) (angol nyelvű link), alap információkat szolgáltat arról, hogy mi az élelmiszer allergia, mennyire súlyos probléma, mik a lehetséges okai, információt ad a megelőzésről, leírja a tüneteit, felismerését és gyógyítását.

    Itt található meg egy link gyűjtemény az Food Allergy Portal (Élelmiszer Allergia Portál), amely a legfontosabb honlapok gyűjteménye az élelmiszer allergiáról 12 különböző európai nyelven.
  • Foods Causing Allergy (Allergiát okozó élelmiszerek) (angol nyelvű link) link gyűjtemény az InformAll adatbázis megfelelő oldalihoz (angol nyelvű link).

    Az InformAll adatbázis sok olyan allergiát kiváltó élelmiszert tartalmaz, amellyel kapcsolatban élelmiszer allergiát regisztráltak.
  • EU Legal Requirements (EU-s törvényi előírások) (angol nyelvű link), Európában gyártó vagy Európába exportálni szándékozó vállalatok  részére tartalmazza az európai  törvényi előírásokat az allergiát keltő élelmiszerek vonatkozásában.

  • Food Manufacturing (Élelmiszer gyártás) (angol nyelvű link) iránymutatásokat tartalmaz az élelmiszeripar számára, hogyan kezeljék az allergéneket gyártás során beleértve azt, hogy miként  kerülhető el az önkéntelen allergén jelenléte az élelmiszerekben.
  • Catering (Vendéglátás) (angol nyelvű link) linkgyűjtemény a megfelelő honlapokra, hogy a vendéglátóipar, hogyan készíthet biztonságos élelmiszereket az allergiás fogyasztók számára.