homeContact us
Ruoka-allergiat: Miksi elintarvikkeiden valmistajien pitäisi välittää asiasta?

Elintarvikkeen valmistajan pitää tietää ja ilmoittaa valmistusaineet sekä tuotteissaan olevat mahdolliset muiden aineiden jäämät allergisille ihmisille, joiden täytyy välttää oireita aiheuttavia ruoka-aineita, vaikka niitä olisi vain häviävän pieninä pitoisuuksina.
Lain mukaan elintarvikkeiden on oltava turvallisia ja pakkausmerkintöjen täydellisiä. Tältä sivustolta saat lisätietoja asiasta.

Food Allergy Information is a website that offers credible food allergy information and guidance

Photo: Colourbox

Kuka vastaa tästä sivustosta?

Pia Nørhede ja Charlotte Madsen Tanskan kansallisesta elintarvikeinstituutista: National Food Institute, Technical University of Denmark (linkki tanskankieliselle sivulle josta voi valita kieleksi englannin) kehittivät tämän sivuston sisällön yhdessä eurooppalaisen elintarviketeollisuuden, potilasjärjestöjen, kliinisten keskusten sekä tutkimuslaitosten johtavien allergia-asiantuntijoiden kanssa (linkki englanninkieliselle sivulle) osana eurooppalaista EuroPrevall –tutkimusprojektia (linkki englanninkieliselle sivulle). Sivuston ulkoasusta ja ylläpidosta vastaa Institute of Food Research (linkki englanninkieliselle sivulle) johtajanaan Clare Mills. The Institute of Food Research hoitaa myös InformAll -tietokantaa.

Tietoa tästä sivustosta:

Tietoa ruoka-allergiasta (Food Allergy Information) sisältää tietoa pääasiassa englannin kielellä ja linkkejä sivustoille joilla on tietoa monilla muilla kielillä. Englanninkieliselle etusivulle pääsee tästä linkistä.

Mitä tämä sivusto tarjoaa:

Tietoa ruoka-allergiasta (Food Allergy Information) on sivusto joka tarjoaa luotettavaa tietoa ruoka-allergiasta. Yleisesti kiinnostavan tiedon lisäksi sivustolla on tietoa elintarviketeollisuuden ja viranomaisten tarpeisiin.  

  • Food Allergy Facts (linkki englanninkieliselle sivulle) tarjoaa perustietoja ruoka-allergiasta ja sen yleisyydestä, allergian mahdollisista aiheuttajista, ehkäisemisestä, oireista, diagnoosista sekä hoidosta. Täällä on myös linkki eurooppalaisille arvostetuille ruoka-allergiasivustoille: Food Allergy Portal (linkki englanninkieliselle sivulle, josta voi valita vaihtoehdon ranskan, tanskan, saksan, unkarin, italian, puolan ja espanjan kielellä).

  • Foods Causing Allergy (linkki englanninkieliselle sivulle) sisältää linkin InformAll –tietokantaan (linkki englanninkieliselle sivulle). InformAll –tietokanta sisältää tietoa monista ruoka-aineista joiden on ilmoitettu aiheuttaneen allergiaa.

  • EU Legal Requirements (linkki englanninkieliselle sivulle) tarjoaa EU:n alueella toimiville elintarvikevalmistajille ja maahantuojille tietoa allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita koskevasta lainsäädännöstä.

  • Food Manufacturing (linkki englanninkieliselle sivulle) on elintarviketeollisuudelle tarkoitettu ohjeistus allergeenisten ruoka-aineiden käsittelystä elintarvikkeiden valmistuksessa sekä siitä, kuinka voi välttää allergeenien päätymistä elintarvikkeisiin vahingossa.

  • Catering (linkki englanninkieliselle sivulle) sisältää linkkejä sivustoille joilla neuvotaan mitä pitopalvelu- ja catering-yrittäjät voivat tehdä voidakseen tarjota turvallisia ruokia allergisille asiakkaille.